Beretning 2014

Bestyrelsen Beretning for udstillingsåret 2014

 

Starten på udstillingsåret var lidt kaotisk og blev amputeret på grund af den usikre situation vi stod i uden tilskuddet fra kommunen, så vores februarudstilling blev derfor aflyst, da vi ikke havde turdet skrive kontrakt med nogen kunstnere.

 

Trods det blev det til i alt 20 ugers udstilling. Derudover har Bornholms Kunstforening rådet over lokalerne i 12 uger. Samlet set har galleriet huset 11 udstillinger med næsten 4000 besøgende.

 

På årets første udstilling, der først fandt sted fra slutningen af marts, stiftede vi et behageligt kendskab med den sjællandske kunstnergruppe Guggen, der med 8 kunstneres forskellige værker indenfor keramisk skulptur, fotografi og maleri satte kulør på lokalerne. Til trods for kunstnernes forskelligheder blev det en harmonisk udstilling, der bar præg af at kunstnerne var vant til at udstille sammen.

 

Vores næste udstilling havde bornholmsk islæt med Anse Tollet, der udstillede sine delvist surrealistiske malerier med inspiration fra nederlandske renæssancekunstnere som Hieronymus Bosch og Pieter Breughel. Desuden Lise Høyrup, som finder motiverne til sine malerier lidt tættere på i både tid og sted – nemlig i stor udstrækning på Ertholmene. Endelig keramikeren John Gibson hvis skulpturer bevæger sig mellem den helt moderne nonfigurative og den figurative med inspiration fra antikke fortællinger.

 

Den første sommerudstilling var med kendte navne som Eva Brandt, der endnu en gang overgik sig selv med sine smukke krukker og andre værker. Her er en keramiker i evig søgen efter det ultimative udtryk. Sammen med hende udstillede Lone Schiøtz Nielsen et udvalg af sin naturstudier i akvarelteknik. Udstillingen havde titlen ’Sortet’, og det var i høj grad de mørke, men ikke dystre toner, der prægede udstillingen.

 

Den anden sommerudstilling hed ’Visit fra Tyskland’ og var med maleren Ute Fleming, der præsenterede en række af sine ekspressive malerier samt maleren og grafikeren Mathias Oppermann, der bl. a. viste nogle værker lavet på ekkolodpapir han har fundet ved Bornholm ved et tidligere besøg.

 

I september udstillede Gerd Drews, Camilla Howalt og Mads Østergaard. Det blev en velfungerende udstilling, der balancerede mellem Gerd Drews’ grafik og finurlige skulpturer, Camilla Howalts ’dagligstueinstallation’ med gammel radio, avis og bemalet rionet og Mads Østergaards figur- og naturabstraktioner.

 

Årets højdepunkt – uden at forklejne andre kunstnere – var oktoberudstillingen med Margit Rosenmeier, Gerd Hjort Pedersen og Hans Munck Andersen. Den var i mere end én forstand både let og tung. Visuelt balancerende mellem det lette og det tunge, men kunstnerisk set med stor tyngde. Den visuelt lette afdeling stod Margit Rosenmeier for med sine stadigt experimenterende collager og papir’malerier’ i et godt samspil med Hans Munck Andersens visuelt fnuglette og næsten collageagtige porcelænsskulpturer. Modspilllet blev leveret af Gerd Hjort Pedersens tungvejende argumenter i stentøj. Her er der virkeligt tale om en kraftpræstation.

 

 

Årets sidste udstilling var som det sig hør og bør Juleudstillingen. Den præsenterede i 2014 Karen Dam og hendes smukke tekstiler, Josva Kleist der bl. a. viste et udvalg af sine dejlige ravnebilleder, Annelise Mark Andersen også med grafiske værker, Elaine Madorma Robinson der havde medbragt smykker, tasker og punge udført i gummi fra cykel- og traktorslanger, og endelig Mølgaard og Marcussen der viste os hvad klokken havde slået med deres nye ’bornholmerure’ i porcelæn.

 

Når selve udstillingsåret er gjort op, synes vi selv at det på trods af alle genvordighederne lykkedes at præsentere en bred vifte af hvad der rører sig i kunstverdenen i dag. At det lykkedes skyldes ikke mindst en fantastisk velvilje fra selve kunstmiljøet. Mere end 20 kunstnere fra nær og fjern donerede mere end 30 værker til den kunstauktion vi afholdt den 22. marts og provenuet herfra på godt 50.000 kr. hjalp godt på den slunkne foreningskasse. Der skal derfor lyde en stor tak til de bidragende kunstnere uden hvis hjælp vi ikke havde stået her i dag. I bestyrelsen arbejder vi fortsat på at finde en forhåbentlig varig løsning til sikring af vores driftsøkonomi og vi er fortrøstningsfulde.

 

Der skal desuden lyde en stor tak til alle som i øvrigt har støttet Galleri Rasch. Både medlemmer, donorer der med små og store beløb har spædet til samt sponsorer – især Bornholms Tidendes Fond, Bornholms Tidende, Hallegårds Slagteren og Eurospar.

 

Der skal også lyde en stor tak til vores udstillingsvagter, som altid er parate.

 

Endelig skal der naturligvis lyde en tak fra mig til den øvrige bestyrelse for det store arbejde den har udført i det forløbne år.

 

Per Jensen

Formand